33° / 16° Clar

Història i patrimoni

BREU RECORREGUT PER ALGUNS DELS EPISODIS HISTORICS MÉS DESTACATS DEL MUNICIPI DE LA MOLSOSA

El municipi de La Molsosa està situat a l'altiplà de Calaf i es troba accidentat per la serra de Castelltallat (846 m) que separa la riera de Coaner (Conca del Cardener) del riu Llobregós que també neix al terme però desemboca al Segre, determinant així que el seu territori estigui dividit en dues conques hidrogràfiques: la de l'Ebre i la del Llobregat. Històricament el poblament va ser important des del Neolític. Al segle VI A.C. s'hi varen establir diferents poblats íbers tal com ho manifesten restes arqueològiques encara avui existents, tot i que després el territori fou intensament romanitzat. La seva població va augmentar entre els segles XV al XIX i al temps del feudalisme es va integrar al comptat de Cardona. L'any 1989 el Parlament de Catalunya va aprobar la incorporació de La Molsosa a la comarca del Solsonès.

Pins, roures i alzines configuren un paisatge que l'any 1998 va sofrir l'incendi més devastador de la seva història ja que va arrasar el 70% de la superficie del terme.

El seu terreny permet el conreu de cereals i algunes vinyes. L'agricultura i la ramaderia constitueixen la base del seu desenvolupament econòmic. També l'explotació forestal va significar un recurs, especialment en èpoques en que aquest element era comercialment rentable.

Des de fa uns anys, el municipi ha iniciat una obertura a sectors com el turisme en forma de segones residències o d'agroturisme.

El municipi integra, a més de La Molsosa, els nuclis d'Anfesta, Els Quadrells i Prades, tots ells amb una marcada personalitat propia.